Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (Α,Β,C). Οι τρεις αυτοί τύποι παρουσιάζουν διαφορές ως προς τη μεταδοτικότητα και την εκδήλωση συμπτωμάτων.
 Ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων. Η μετάδοση διευκολύνεται με το συγχρωτισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους καθώς και με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης είναι πιο βαριά από του κοινού κρυολογήματος- ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και διαρκεί 3-4 μέρες, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, εξάντληση και κακουχία, πόνο στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγο και σπάνια ναυτία και εμέτους.
Η σημασία της γρίπης ως νόσος οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη είναι οι ακόλουθες: πνευμονία, επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας, επιδείνωση καρδιαγγειακού και ορισμένα νευρολογικά σύνδρομα όπως εγκεφαλίτιδα κ.ά. Οι επιπλοκές εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, αιμοσφαιρινοπάθεια, ανοσοκαταστολή), σε ηλικιωμένους, βρέφη και έγκυες.

Είναι φανερό ότι η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία.
Πρόληψη
Η καλύτερη πρόληψη ενάντι στην  γρίπη έγκειται στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η αποφυγή ατόμων που νοσούν, η αποφυγή συγχρωτισμού σε καιρούς επιδημιών, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των χώρων. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατέχει η σωστή διατροφή, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη της γρίπης, στις μέρες μας διαθέτουμε εμβόλιο, το όποιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά.Η ανάπαυση τους ασθενούς σε θερμό περιβάλλον, η λήψη πολλών υγρών και ζεστών ροφημάτων κρίνονται απαραίτητα στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. 
Τέλος, σε περίπτωση μη υποχώρησης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, παρά τη συντηρητική αγωγή , ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται γιατρό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου