Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ

Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή στα βρέφη.Σύμφωνα με μελέτες ,περίπου το 30% των βρεφών θα παρουσιάσει σε κάποιο στάδιο της ζωής του δυσκοιλιότητα.Από αυτά ,στο 95% δεν υπάρχει ανατομικό ή οργανικό πρόβλημα.
Παράλληλα,σε κάποιες περιόδους της ανάπτυξης του βρέφους ή του νηπίου υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν παροδική δυσκοιλιότητα όπως
  1. αντικατάσταση του θηλασμού από γάλα σκόνη
  2. εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή
  3. κατά την περίοδο μιας λοίμωξης με πυρετό
  4. πρώιμη αφαίρεση πάνας
  5. ραγάδα πρωκτού που προκαλεί πόνο

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, το παιδί θεωρείται δυσκοίλιο όταν δεν αλλάζει πάνα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (στην περίπτωση θηλασμού) ή τουλάχιστον τρεις την εβδομάδα (στην περίπτωση βρεφικού γάλακτος). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται ως «λειτουργική». Με άλλα λόγια, δεν προκαλείται από κάποια ασθένεια. Γενικά, χωρίς να είναι σοβαρή και με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 0 και 36 μηνών, η δυσκοιλιότητα αυτή περνά χωρίς κάποιο πρόβλημα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Σε βρέφη κάτω του ενός έτους,σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής γαστρεντερολογίας ΔΕΝ χρησιμοποιείται κανένα φάρμακο ή υποκλυσμός εκτός από μυκροκλυσματα γλυκερίνης ,ΟΧΙ όμως συστηματικά,γιατί το μωρό θα χάσει το αντανακλαστικό της αφόδευσης.
       ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΑΣ
  1. Η μικρή ποσότητα γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα γι'αυτό βεβαιωθείτε πως το μωρό σας πίνει όση ποσότητά γάλακτος χρειάζεται.
  2. κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας σύμφωνα με την φορά των δεικτών του ρολογιού
  3. κάνετε ζεστό μπάνιο στο μωράκι σας και μετά σκουπίστε το απαλά
  4. κινείτε τα πόδια του μωρού σας με κυκλικές κινήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου