Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗΣ D ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα τελευταία χρόνια,το ενδιαφέρον της διεθνούς ιατρικής κοινότητας εστιάζεται στην υποβιταμίνωση D ,μια παθολογική κατάσταση πρακτικά ξεχασμένη από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες κατά το δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα.

Οι λόγοι της ανάκαμψης και επίτασης ενδιαφέροντος γύρω από την βιταμίνη D είναι δυο :1)Η δραματική αύξηση της επίπτωσης  της υποβιταμίνωση D και της κύριας κλινικής έκφρασης της  στο παιδί,της σιτιογενους ραχίτιδα που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας,και 2)Η συσσώρευση νέων γνώσεων σύμφωνα με τις οποίες , η βιταμίνη  D δεν είναι απαραίτητη μονό για την υγεία των οστών αλλά έχει και άλλες πολλαπλές ,μη σκελετικές δράσεις ,που αφορούν το ανοσοποιητικό,το καρδιαγγειακό,το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο κρόκος του αβγού,το συκώτι και μερικά ψάρια με πολύ λίπος ,όπως ο τόνος και ο σολομός.Το γάλα μητρικό και αγελαδινό είναι εξαιρετικά πτωχό σε βιταμίνη D.

Με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο που συνεπάγεται σήμερα η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία,ιδιαίτερα για το παιδί ,η πρόσληψη της βιταμίνης  D θα πρέπει να γίνετε σχεδόν αποκλειστικά από το στόμα.Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικης Ακαδημιας ,οι ημερισιες αναγκες του βρεφους ,του νηπιου,του παιδιου σχολικης ηλικιας και του εφηβου σε βιταμίνη D είναι 400 IU.Αναλυτικοτερα :

α.στο βρεφος που θηλαζει είναι απολυτος αναγκαιο να χορηγειται βιταμίνη D από την γεννηση και οσο διαρκει ο θηλασμος,αποκλειστικά η μερικά.
β.στο βρεφος που διατρεφεται με τροποποιημενο γάλα δεν χρειαζεται βιταμίνη D
γ.το μεγαλυτερο παιδί και ο εφηβος μπορουν σήμερα να καλυπτουν τις ημερισιες αναγκες τους σε βιταμίνη D προσλαμβανοντας γάλα φρεσκο η εβαπορε ,εμπλουτισμενο με βιταμίνη D ,σε ποσοτητα ενα περιπου λιτρο την ημερα.
δ.οι εγκυες θα πρέπει από την αρχη της εγκυμοσυνης να ελεγχονται εργαστηριακα και να λαμβανουν βιταμίνη D ,σε δοση που θα προσαρμοζεται στις αναγκες τους.
(αποσπασμα δημοσιευσης από 7ο ετησιο  μετεκπαιδευτικο σεμιναριο παιδιατρικης 2011 Γ παιδιατρικης κλινικής πανεπιστημιου Αθηνων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου