Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Τα κρυολογήματα συνήθως εμφανίζονται στην αρχή του φθινοπώρου, διαρκούν όλο τον χειμώνα και παρουσιάζουν νέα έξαρση στη μέση της άνοιξης.

Οι ρινοϊοί είναι αυτοί που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και προκαλούν το 40% των κρυολογημάτων. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι ρινοϊών.
H κλινική εικόνα ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.Στα μεγάλα παιδιά προκαλεί πταρμούς(φταρνίσματα)ρινική καταρροή,ενημμένα παρίσθμια(κόκκινο λαιμό),βράγχος φωνής και βήχα.Στα βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει λαρυγγίτιδα,βρογχίτιδα,βρογχιολίτιδα και διάμεση πνευμονία.
ΓΕΝΙΚΑ:
Από τη στιγμή που ένας από τους παραπάνω ιούς μπει στη μύτη του ανθρώπου, παρατηρείται:
- Ερεθισμένη μύτη,
- Καταρροή,
- Δυσκολία στην αναπνοή

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σε μία εβδομάδα, το ένα τέταρτο των πληγέντων υποφέρει δύο. Τα αντισώματα που λαμβάνει κανείς από προηγούμενα κρυολογήματα μπορεί ώς ένα βαθμό να τον προστατέψουν, αλλά η μεγάλη ποικιλία των ιών, τελικά μας μετατρέπουν σε εύκολο στόχο. Κάτω από κανονικές συνθήκες, όταν ένα μέλος μιας οικογένειας φέρει τον ιό στο σπίτι, αυτό αρκεί για να κολλήσουν σχεδόν όλοι.
Η θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική και έχει στόχο να ανακουφίσει τον μικρο ασθενή και να αποτρέπει πιθανή επιπλοκή εξαιτίας της νόσου .Τα αντιβιοτικά στοχεύουν στην καταπολέμηση μικροοργανισμών και συνεπώς δεν βοηθάνε στο κρυολόγημα καθώς δεν έχουν δράση στους ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου