Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Πρέπει τα παιδιά μας να πατούν γερά στα πόδια τους, να μη φοβούνται να δοκιμαστούν σε άγνωστες καταστάσεις, να μην πτοούνται όταν οι δυσκολίες ορθώνονται μπροστά τους. Με λίγα λόγια να έχουν αυτοπεποίθηση.
Tα παιδιά έχουν πολύ μεγάλες ικανότητες και δυνάμεις που ούτε τα ίδια δεν γνωρίζουν.Είναι ικανά να καταφέρουν ότι βάζουν στο μυαλό τους.
Ο δρόμος όμως προς την αυτοπεποίθηση ξεκινά από νωρίς, από τις πρώτες εμπειρίες του παιδιού. Η εικόνα που διαμορφώνει για τον εαυτό του σχετίζεται με τη συμπεριφορά του γονιού απέναντί του. Το παιδί αντιλαμβάνεται θετικά τον εαυτό του, αναπτύσσει δηλαδή αυτοεκτίμηση, όταν εισπράττει αποδοχή, αγάπη και ζεστασιά από τους γονείς του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει με σιγουριά το ταξίδι της ζωής, είναι να μεγαλώνει σε περιβάλλον που του προσφέρει εσωτερική ασφάλεια.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
  1. Έπαινος.Πείτε του μπράβο για τα πράγματα που κάνει καλά αλλά και για τις προσπάθειες του άσχετα από το αποτέλεσμα
  2. Οι απαιτήσεις σας να είναι ρεαλιστικές.Μην περιμένετε από αυτό υπερβολικά πολλά για την ηλικία του.Αν δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σας η αυτοπεποίθηση του θα κλονιστεί
  3. Προσφέρετε του ασφάλεια.διατηρήστε σταθερό περιβάλλον στο σπίτι,όταν βάζετε κανόνες και μην τους αθετείτε μετά.
  4. Ενθαρρύνετε το.Αφήστε το να δοκιμάζει καινούρια πράγματα,δώστε του κουράγιο όταν αγωνιά για κάτι και εξηγήστε του ότι ποτέ καμία προσπάθεια δεν παει χαμένη.
  5.  Δείξτε στοργή.πείτε αυθόρμητα "σ"αγαπώ" ή αγκαλιάστε το.Το μαθαίνεται έτσι κι αυτό να εκδηλώνει τα συναισθήματά του.
  6. Δείξτε του εμπιστοσύνη.Αναθέστε του δουλειές στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία του.
  7. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες
  8. Τέλος αυτό που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι να το προσβάλετε.Οι προσβολές κάνουν το παιδί να αισθάνεται "κακό" και ανάξιο να αγαπηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου