Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ

Τα νεογνά πρέπει να αναπνέουν μέσω της μύτης. Η ρινική συμφόρηση σε ένα βρέφος λίγων μηνών μπορεί να εμποδίσει το θηλασμό και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα (π.χ.βρογχιολίτιδα).
Η οξεία ιογενής βρογχιολίτιδα είναι η πιό συχνή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδίως στα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, αλλά και θανάτου έως τον 6ο μήνα της ζωής Οι ιοί μεταδίδονται στα βρέφη από άλλα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες με τα μικροσταγονίδια, που εκπέμπονται με το φτάρνισμα, το βήχα, το δυνατό γέλιο και μολύνουν τον αέρα στον περιβάλλοντα χώρο. Με παρόμοιο τρόπο μολύνονται τα χέρια και διάφορα αντικείμενα, που στη συνέχεια πιάνουν τα βρέφη, και, όπως συνήθως συμβαίνει, τα φέρνουν στο στόμα.Το βρέφος με βρογχιολίτιδα συνήθως ξεκινά με ρινικές εκκρίσεις (αυτό που λέμε συνάχι), προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη, και ξηρό ερεθιστικό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς υγρός, καθώς το βρέφος προσπαθεί να αποβάλλει τις εκκρίσεις.Σε μερικές περιπτώσεις, οι γονείς μπορεί να ακούσουν  έναν ήχο σαν «γατάκια» στο στήθος του.Τα σημεία της αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και σοβαρά Ανάλογη με τη βαρύτητα είναι και η μειωμένη λήψη τροφής. Σε νεογέννητα βρέφη έως 40 ημερών και ιδιαίτερα στα πρόωρα ενδέχεται να συμβούν και επεισόδια άπνοιας(το βρεφος εως και να μελανιάσει).
Είναι ευνόητο ότι το βρέφος με αυτή την εικόνα πρέπει να εξετασθεί το συντομότερο από τον παιδίατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει την βαρύτητα της νόσου και θα αποφασίσει για την απαραίτητη αγωγή στο σπίτι ή την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.Η ρινική συμφόρηση σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους αποτελεί απλά μια ενόχληση, αλλά μπορεί να προκαλέσει άλλες δυσκολίες.

  Ειναι απαραιτητες οι  πλύσεις των ρουθουνιών με φυσιολογικό ορό κάθε φορά που το βρέφος ή το νήπιο παρουσιάζει «χουρχουρητό» στη μύτη. Οι πλύσεις μπορούν να επαναληφθούν όσες φορές χρειαστεί χωρίς να είναι επικίνδυνο για το παιδί. Προτιμότερο να προηγούνται του γεύματος. Είναι καλύτερο την πρώτη φορά να σας δείξει ο παιδίατρος την τεχνική ρινικών πλύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου