Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το εμβόλιο κατά του HPV δεν προκαλεί προβλήματα υγείας

Το εμβόλιο κατά του HPV δεν προκαλεί προβλήματα υγείας

Μελέτη που έγινε στην Δανία και τη Σουηδία, σε δείγμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου κοριτσιών, αποδεικνύει ότι το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δεν σχετίζεται με μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Λίσεν Αρνχέιμ-Νταχλστρουμ, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κατά του HPV δεν θα πρέπει να δημιουργεί οποιαδήποτε ανησυχία.
Το εν λόγω εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις σε διάστημα έξι μηνών σε αγόρια και κορίτσια, περίπου ηλικίας 12 ετών, για να τους παράσχει προστασία έναντι του ιού που προκαλεί μεταξύ άλλων και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η έρευνα συμπεριέλαβε στοιχεία από τα εθνικά αρχεία της Δανίας και της Σουηδίας για να μελετήσει πόσα κορίτσια, 10-17 ετών, έχουν διαγνωστεί με κάποιο από 53 αυτοάνοσα ή νευρολογικά προβλήματα (περιλαμβανομένης της κοιλιοκάκης, της παγκρεατίτιδας, της ρευματοειδούς αρθριτιδας, της ψωρίασης και της ναρκοληψίας). Επίσης μελέτησε αν τα κορίτσια εκδήλωσαν θρόμβους αίματος αμέσως μετά τον εμβολιασμό.
Περισσότερα από 997.000 κορίτσια διαγνώστηκαν με παθήσεις από την καταρτισμένη λίστα, το διάστημα 2006-2010 και περισσότερα από 296.000 εξ αυτών είχαν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου κατά του HPV. Περίπου 160.000 κορίτσια είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.
Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα, δεν προέκυψε σχέση μεταξύ του τύπου ή του χρόνου των προβλημάτων υγείας των κοριτσιών και του εμβολιασμού ή της απουσίας εμβολιασμού, σε ορίζοντα εξαμήνου.
Προηγουμένως, μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων ή άλλων προβλήματων υγείας είχαν σχετιστεί με το εμβόλιο, αλλά η νεότερη διεθνής μελέτη δεν εντόπισε ανεπιθύμητα περιστατικά υγείας ως απόρροια του εμβολιασμού.

BMJ2013;347:f5906 doi: 10.1136/bmj.f5906 (Published 9 October 2013)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου