Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση; Το παιδί μου θα το ξεπεράσει;

Τα παιδιά ξεκινώντας από τη γέννησή τους, μεγαλώνοντας αναπτύσσονται και μαθαίνουν. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο την σωματική! Η ανάπτυξη των παιδιών σχετίζεται με τον τρόπο που μαθαίνουν, μιλάνε και συμπεριφέρονται.



Οι δεξιότητες των παιδιών που περιλαμβάνουν τα πρώτα τους βήματα, τις πρώτες τους λέξεις, το γέλιο τους, την επαφή τους με τα αντικείμενα και τα οικεία τους πρόσωπα ονομάζονται ορόσημα ανάπτυξης. Όταν μιλάμε για ορόσημα ανάπτυξης αναφερόμαστε στο παιχνίδι, στην μάθηση, στην ομιλία, στη συμπεριφορά και στην κινητικότητα (μπουσούλημα, περπάτημα κλπ). Αναπτυξιακή καθυστέρηση εμφανίζεται όταν το παιδί δεν έχει αναπτύξει αυτά τα ορόσημα την στιγμή που άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας τα έχουν αναπτύξει.
Εάν το παιδί σας δεν αναπτύσσεται κανονικά, υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε για να το βοηθήσετε! Τις περισσότερες φορές, ένα αναπτυξιακό πρόβλημα, δεν είναι κάτι που ένα παιδί θα μπορούσε να ξεπεράσει από μόνο του. Αλλά με βοήθεια, το παιδί σας θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλο του το δυναμικό!
Καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας αν έχετε κάποιες απορίες σχετικά με την ανάπτυξη του μικρού σας θησαυρού. Αν εσείς ή ο παιδίατρος σας νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επισκεφτείτε έναν αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το παιδί σας θα πρέπει να δεχτεί την βοήθεια των ειδικών (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδοψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό) το συντομότερο δυνατόν.


Γράφει  η Mαρία Θωμαδάκη

Εργοθεραπεύτρια BA, SI therapist

Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης ΣΤΟΧΕΥΩ

www.stoxeuw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου