Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ :ΣΥΧΝΟΤΑΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον παιδίατρο και ανησυχεί υπερβολικά τους γονείς!Ο χρόνιος βήχας στα παιδιά είναι πολύ συχνό συμπτωμα αναπνευστικής νόσου.Ομως τα περισσότερα παιδιά εχουν και διατηρούν φυσιολογική αναπνευστική λειτουργια.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα παιδί με χρόνιο βήχα σε συνδυασμό με ατοπικό έκζεμα και ύπαρξη αλλεργίας ή άσθματος στην οικογένειά του, μας κάνει να σκεφτούμε ότι πάσχει από παιδικό βρογχικό άσθμα.
Παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση, με ή χωρίς εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου ή τροφής, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες χρόνιου βήχα στα παιδιά. Η παλινδρόμηση, έως κάποιον βαθμό, είναι κοινή στα βρέφη και βελτιώνεται αυτόματα με την ηλικία.
Λοιμώξεις
Πολλές λοιμώξεις προκαλούν χρόνιο βήχα, συμπεριλαμβανομένων του κοκκύτη, της φυματίωσης, των επαναλαμβανόμενων ιογενών λοιμώξεων και των χρόνιων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο κοκκύτης προκαλεί βήχα για πολλούς μήνες και δεν απαντά εύκολα στη θεραπεία.
Άλλα αίτια
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος περισσότερο σπάνιων αιτίων χρόνιου βήχα στα παιδιά. Μεταξύ άλλων παθήσεων αναφέρονται οι ανοσοανεπάρκειες, η πρωτοπαθής δυσκινησία των κροσσών, οι εκ γενετής ανωμαλίες του αναπνευστικού, η εισρόφηση ξένου σώματος, ο ψυχογενής βήχας, κλπ.
 
Κάθε παιδί <5 ετών μπορεί να πάθει 5-15 ιογενεις λοιμώξεις του αναπνευστικου ετησίως και να βήχει 5-15 μέρες σε καθε λοιμωξη.
Η αρχική διαγνωστική προσπέλαση του παιδιού με χρόνιο βήχα πρέπει να περιλαμβάνει την προσεκτική ,λεπτομερή λήψη ιστορικού ,την πλήρη φυσική εξέταση και τον ορθολογικά κατευθυνόμενο στο στόχο παρακλινικό έλεγχο.
 Αυτό που στην πλειονότητα των παιδιών χρειαζεται είναι η τήρηση της πολιτικής ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!
ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΒΗΧΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΣΘΜΑ!
Ανησυχούμε και αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθειαΑν και τις περισσότερες φορές ο βήχας δεν είναι ανησυχητικός, είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα το γιατρό. Ανάμεσα στα σημεία που θέτουν σε συναγερμό είναι:
1. η εμφάνιση βηχά σε ηλικία μικρότερη των 3 μηνών

2. ο βήχας που συνοδεύεται από:
• υψηλό πυρετό
• γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή
• δυσκολία στην αναπνοή (το δέρμα κάτω από τις πλευρές και στο λακκάκι του λαιμού πηγαίνει προς τα μέσα)
• έντονη ανησυχία, αγωνιώδες βλέμμα ή σημεία έντονης κόπωσης
• επεισόδια άπνοιας (σταμάτημα αναπνοής για > 15 δευτερόλεπτα)
• κυάνωση (μελάνιασμα προσώπου)
• βράχνιασμα φωνήςή κλαματος

• δυσκολία στη σίτιση ή έμετο
• αίσθημα βάρους ή πόνου στο στήθος
• αιμόπτυση

 3. όταν το παιδί δυνατόν να στραβοκατάπιε κάποιο ξένο σώμα
4. ο επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από 3 βδομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου