Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

H EΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα ευρήματα της έρευνας μέχρι σήμερα,υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση της παρακολούθησης τηλεόρασης από τα πολύ μικρά παιδιά με την εκδήλωση αναπτυξιακών προβλημάτων αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σαφήνεια.Μήπως τα βρέφη με φτωχή γλωσσική εξέλιξη τοποθετούνται συχνότερα μπροστά στην οθόνη για να βελτιωθούν;Μήπως τα βρέφη με μικρότερο εύρος προσοχής έλκονται περισσότερο από τις οθόνες;Η έκθεση στα μέσα καθυστερεί την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων;
Το 2011 η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής ,δημοσίευσε τις ακόλουθες συστάσεις προς τους γονείς:
  1. Η ΑΑΠ δεν συνιστά την παρακολούθηση τηλεόρασης από παιδιά κάτω των 2 ετών.
  2. Αν οι γονείς επιλέξουν να εξοικειώσουν τα παιδιά τους με τα μέσα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική.Ιδανικά πρέπει να γνωρίζουν το θέμα και να παρακολουθούν το πρόγραμμα μαζί με το παιδί.
  3. Συστήνεται στους γονείς να μην τοποθετούν τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού.
  4. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ,η παρακολούθηση των μέσων από αυτούς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο παιδί.Η παρακολούθηση της τηλεόρασης από τον ενήλικα στο χώρο που βρίσκεται το παιδί είναι περισπασμός τόσο για το γονέα όσο και για το παιδί.
  5. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι πολυτιμότερο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου από οποιαδήποτε έκθεση στα μέσα.Εάν ο γονιός δεν μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι,το παιδί μπορεί να παίζει μόνο του υπό επίβλεψη ενός ενήλικα.Ακόμη και τα πολύ μικρά βρέφη όταν παίζουν μόνα τους σκέφτονται δημιουργικά και μπορούν να κάνουν πράγματα με ελάχιστη γονεϊκή παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου