Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση της σωστής διατροφής και της άσκησης. Εάν τα παιδιά μάθουν από μικρή ηλικία να έχουν μια συμπεριφορά «υγιεινή για την καρδιά» θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και στην ενήλικο ζωή. Η οικογένεια αποτελεί οδηγό πυξίδα για ένα υγιεινό τρόπο ζωής αφού τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Παράλληλα ο υγιεινός τρόπος ζωής εξουδετερώνει πρόσθετους κινδύνους για καρδιαγγειακή νόσο όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Η φαρμακευτική αγωγή για υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά εφαρμόζεται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Άσκηση και αποφυγή καθιστικών συμπεριφορών
Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν μέρος σε ποικίλες φυσικές δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους που μέσα από αυτές κερδίζουν τη χαρά και την ικανοποίηση. Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για παιδιά και εφήβους προτείνεται τουλάχιστον μιας ώρας αερόβια άσκηση (τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι) καθημερινά. Όσον αφορά τα μικρά παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται για συμμετοχή σε ενεργό παιγνίδι μια ώρα την ημέρα. Παράλληλα καλό είναι να αποφεύγονται καθιστικές συμπεριφορές όπως η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιγνίδια. Για τα παιδιά 2 έως 8 ετών ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα και για παιδιά άνω των 8 ετών τις 2 ώρες. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση.

Οδηγίες για τη διατροφή
Για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών με αυξημένα οριακά και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης εφαρμόζεται διατροφή με χαμηλό κεκορεσμένο λίπος και χοληστερόλη (δίαιτα σταδίου 1). Η διατροφή αυτή προτείνεται σε όλα τα υγιή παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών. Το ολικό λίπος πρέπει να αποτελεί κάτω από 30% των καθημερινών θερμίδων (το κεκορεσμένο λίπος <10%) και η χοληστερόλη <300mg/24ωρο, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες συστήνεται να αποτελούν το 50-55% και 15-20% των ημερήσιων θερμίδων αντίστοιχα. Γενικά συστήνεται να λαμβάνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, όσπρια (2 φορές τη βδομάδα), μέτρια ποσότητα κόκκινου κρέατος, ψάρια (τουλάχιστον 2-3 φορές τη βδομάδα) και πουλερικά. Προτείνεται η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά(χωρίς να ξεχνάμε όμως ,ότι η καλύτερη επιλογή είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία), η αφαίρεση της πέτσας από τα πουλερικά και η κατανάλωση κομματιών από τα κρέατα που δεν έχουν μεγάλη ποσότητα λίπους. Παράλληλα συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια ( όπως σολομός, σαρδέλες) ,κατανάλωση δύο ολόκληρων αυγών την εβδομάδα,τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια. Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος μαγειρέματος. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται το τηγάνισμα και οι μεγάλες ποσότητες αλατιού. Το ελαιόλαδο αν και πρέπει να αποτελεί το κύριο είδος προσλαμβανόμενου λίπους καλύτερα να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος. Οι σάλτσες, τα λουκάνικα, οι τηγανητές πατάτες, οι χυμοί, τα αναψυκτικά και οι πίτσες πρέπει να καταναλώνονται σπανίως. Τα φαγητά καλύτερα να γαρνίρονται με σκόρδο, κρεμμύδι και μυρωδικά αντί για σάλτσες. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν trans-λιπαρά οξέα (υδρογονωμένα λίπη).

Εάν με τη δίαιτα σταδίου Ι δεν επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος μείωσης της χοληστερόλης (LDL-C<110mg/dl) σε 6-12 μήνες εφαρμόζεται η δίαιτα σταδίου ΙΙ με την καθοδήγηση διαιτολόγου και περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και της χοληστερόλης.

Πότε δίνεται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά; Διεθνείς οργανισμοί όπως η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η Αμερικάνικη Εταιρία Καρδιολογίας (AHA) και το NHLBI προτείνουν την έναρξη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής σε παιδιά μεγαλύτερα των 10 ετών με σημαντική αύξηση της χοληστερόλης (LDL-C>190mg/dl) που δεν ανταποκρίνεται στη αλλαγή του τρόπου ζωής. Παράλληλα λαμβάνονται υπόψιν η παρουσία παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, υπέρταση, χαμηλή HDL-C, κάπνισμα) και νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης, οι φλεγμονώδεις νόσοι όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος,κ.α.Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι οι στατίνες και η απόφαση για χορήγηση και παρακολούθηση πρέπει να γίνεται σε ειδικά ιατρεία. Βέβαια η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής επιβάλλει την ταυτόχρονη αλλαγή στον τρόπο ζωής.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 2012
Β' ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου