Δύο και τριών ετών δεν ξέρουν τι είναι ένας ξένος ή ποιος είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης και ποιος όχι. Ενώ μπορείτε να αρχίσετε να τους μαθαίνετε τα βασικά για την ασφάλεια τους, δεν είναι έτοιμα να μάθουν πώς να συμπεριφερθούν με τους άγνωστους ανθρώπους.
Στην ηλικία των τεσσάρων όμως, πολλά παιδάκια έχουν ακούσει ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν άγνωστα πρόσωπα. Αλλά, είναι ακόμη πολύ μικρά για να μένουν χωρίς επίβλεψη γιατί δεν έχουν καλή κρίση ή έλεγχο των παρορμήσεων τους.
Όταν θα αρχίσετε να μιλάτε για τους ξένους, να έχετε κατά νου ότι παρά τη μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ, οι απαγωγές ή κακοποιήσεις από ξένα άτομα είναι σπάνιες.
Πως πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα μικρά μας για τους ξένους
Αρχίστε με την ασφάλεια τους. Όταν βγαίνετε έξω να είναι πάντα δίπλα σας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι πολύ μικρά για να μάθουν το όνομα των γεννητικών οργάνων τους και ότι δεν είναι εντάξει να τα αγγίζουν εκεί.
Προσπαθήστε να τους δώσετε να καταλάβουν την έννοια «ξένος». Στην ηλικία των 4 ετών είναι έτοιμα γι’ αυτό. Ο πιο απλός τρόπος είναι να τα ρωτήσετε αν ξέρουν τι θα πει ξένος και να τους εξηγήσετε ότι ξένος είναι κάθε άτομο που δεν το γνωρίζουν.
Σαν παράδειγμα, μπορείτε να τους δείξετε μία κυρία στο super market που ψωνίζει ή έναν άνδρα στο πάρκο. Για να αποφύγετε να τρομάξετε άσκοπα το παιδί σας, εξηγήστε του ότι ένας ξένος δεν είναι απαραίτητα ένα καλό ή κακό πρόσωπο, απλά κάποιος που δεν τον ξέρει.
Μία μητέρα, αφού μίλησε στο παιδάκι της για τον κίνδυνο να πλησιάσει ένα άγνωστο σκυλί, του επισήμανε ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο να πλησιάσει ένα άτομο που δεν γνωρίζει.
Ορίστε κάποιους κανόνες.
Για παράδειγμα πείτε του: Αν χαθούμε στο super market, πρέπει να πας αμέσως εκεί που πληρώνουμε, θα πεις το όνομά σου και για κανένα λόγο δεν θα απομακρυνθείς από εκεί μέχρι να έρθω εγώ.
Επίσης, αν σε πλησιάσει κάποιο άτομο που δεν γνωρίζεις, αμέσως να έρθεις κοντά μου.
Πείτε του πια πρόσωπα μπορεί να εμπιστευτεί. Εκτός από τους παππούδες και θείες, δείξτε του τους υπαλλήλους και το προσωπικό ασφαλείας, στα μεγάλα καταστήματα και πως μπορεί να τους ξεχωρίσει, από τη στολή τους για παράδειγμα ή από τη θέση τους στο ταμείο.
Μην το τρομάζετε με φράσεις «όπως δεν θα σε ξαναδώ ποτέ» ή «θα σε πάρουν μακριά από εμένα». Ο σκοπός δεν είναι να το τρομάξετε με τους φόβους σας, αλλά να εντείνεται την προσοχή του.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το παρακάνετε, λέγοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα. Αλλά επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας, μαθαίνουν με την επανάληψη, μην χάνεται την ευκαιρία να επαναλαμβάνεται το μήνυμα «ότι πρέπει να προσέχει», όταν είστε διακοπές, στο ζωολογικό κήπο, σε παιδικό μουσείο, ή οπουδήποτε έχει πολύ κόσμο.
Στις ερωτήσεις ενός παιδιού 4 ετών ποιος είναι ξένος και ποιος όχι, είναι καλό να απαντάτε για κάθε περίπτωση χωριστά. Όπως «η μητέρα του Νίκου δεν είναι ξένη, είναι φίλη μας, όμως ο ταχυδρόμος είναι ξένος».
Τι να κάνω αν ένας άγνωστος θέλει να μου δώσει καραμέλες;
Πόσες φορές το έχουμε όλοι απαντήσει αυτό! Πείτε του να αρνηθεί ευγενικά και να πάει αμέσως κοντά στο πρόσωπο που το φροντίζει.
Τι θα συμβεί αν κάποιος προσπαθήσει να με κλέψει;
Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορεί να το έχουν ακούσει αυτό. Εσείς πρέπει να το καθησυχάσετε. Πείτε του απλά να ακολουθεί τις οδηγίες σας. Δηλαδή, να είναι κοντά στον Μπαμπά και τη Μαμά ή να πάει κατευθείαν στο ταμείο αν χαθεί.
Στην απίθανη περίπτωση που ένας ξένος πάει να το πιάσει να βάλει τις φωνές λέγοντας αυτός δεν είναι ο πατέρας μου.
Μάθετε στο παιδί σας τον δρόμο του σπιτιού. Επίσης να ξέρει το όνομα και το επίθετό του, την διεύθυνση και το τηλέφωνο σας.
Προσπαθήστε να μην το τρομοκρατήσετε. Πρέπει όμως να είναι πάντα προσεκτικό, αν κάτι συμβεί να ακολουθήσει τις οδηγίες σας και βέβαια μην το αφήνετε ποτέ χωρίς την επίβλεψή την δική σας ή ενός έμπιστου προσώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου