Όλες οι μητέρες γνωρίζουν από ένστικτο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το βρέφος τους και μάλιστα οι επιστημονικές έρευνες το αποδεικνύουν συνεχώς. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη από το μητρικό θηλασμό και τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε σε περιοδικά αυτό που κάθε μητέρα ήδη γνωρίζει καλά από ένστικτο, δηλαδή ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το βρέφος της. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μητέρων (85% - 90%) αρχίζει το θηλασμό στο μαιευτήριο.
Ωστόσο, μέχρι τον 4ο μήνα περίπου τα 2/3 έχουν δώσει συμπλήρωμα ή διακόπτουν εντελώς το θηλασμό. Με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό αυτό μειώνεται περαιτέρω, με αποτέλεσμα μόνο το 5% των μητέρων να θηλάζει αποκλειστικά στους 6 μήνες και περίπου το 1% στον πρώτο χρόνο ζωής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής και συνέχιση για τουλάχιστον 1-2 χρόνια.
Τα οφέλη
Το μητρικό γάλα είναι η φυσικότερη και άρα η καταλληλότερη τροφή για τα νεογέννητα και τα βρέφη. Ταυτόχρονα προσφέρει τη ζεστασιά της μητέρας και τη σωματική επαφή μαζί της. Η σύνθεσή του είναι εξατομικευμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες, την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ηλικία ανάπτυξης του βρέφους.Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ουσίες που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού και περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και ορμόνες σε ιδανική ποσότητα και σύνθεση. Για το λόγο αυτό είναι πιο εύπεπτο από το γάλα της αγελάδας.
Παράγεται συνεχώς, βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία, είναι ελεύθερο μικροβίων και είναι επίσης… δωρεάν!
- Μελέτες έδειξαν ότι το μητρικό γάλα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων και ειδικότερα του εντέρου (π.χ. εντερίτιδες), διότι τα σταγονίδια λίπους σε αυτό έχουν διαφορετική δομή από αυτά του γάλακτος της αγελάδας. Στην επιφάνειά τους δεσμεύουν τους εντεροπαθογόνους μικροοργανισμούς και έτσι τα εμποδίζουν να έρθουν σε επαφή με το βλεννογόνο του εντέρου του νεογέννητου.
- Με το θηλασμό μειώνεται ο αριθμός των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, οι ωτίτιδες, οι ουρολοιμώξεις κ.ά. Επιπλέον υπάρχει μείωση του κινδύνου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, όπως και μειωμένη εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και 2, παχυσαρκίας, υπερχοληστεριναιμίας και άσθματος.
- Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο θηλασμός κατά τη διάρκεια αιμοληψίας ηρεμεί το νεογνό και φαίνεται να ελαττώνει την αντίληψη του πόνου.
- Οι θηλαστικές κινήσεις βοηθούν το βρέφος στην ανάπτυξη των μυών του προσώπου, της γνάθου και του στοματοφάρυγγα, πράγμα που επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των μιμητικών κινήσεων και αργότερα της ομιλίας.
- Αναφέρεται επίσης θετική συσχέτιση μεταξύ διάρκειας θηλασμού και ανάπτυξης νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων του βρέφους λόγω της παρατεταμένης πρόσληψης ευεργετικών για το νευρικό σύστημα θρεπτικών συστατικών.
- Η μητέρα ευεργετείται σημαντικά αφού κατά τη διάρκεια του θηλασμού ελευθερώνονται ορμόνες που βοηθούν στη σύσπαση της μήτρας και στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών του σώματος. Ο κίνδυνος για καρκίνο μαστού, ωοθηκών και οστεοπόρωση μειώνεται επίσης. Τέλος, λόγο της αντισυλληπτικής δράσης του θηλασμού, γίνεται καλύτερος προγραμματισμός για μια νέα κύηση (περίπου 3 χρόνια από την προηγούμενη γέννα).